Skip to main content

O tulearskim psima

Zemlja porekla ove rase je ostrvo Madagaskar u Indijskom arhipelagu, koje se nalazi otprilike 400km, od istocne obale Afrike. Vec sam naziv Coton de Tulear nam deluje egzoticno, bas kao i ime ostrva odakle dolazi. Pomenuti Coton je dobio takvo ime zato sto dolazi iz okoline pamucnih plantaza, a takodje zato sto je glavni izvozni artikal ostrva bio pamuk. Glavni razlog njegovog naziva je struktura dlake, koja je ista kao pamuk. Boja dlake je ista kao plod pamuka, koji je bio beo-zut, tj. sa zutim tragovima po sebi.A zasto Tulear? Zato sto Coton dolazi iz mesta Toilary. Proslost ovog malog psa je velika zagonetka. Niko sa tacnoscu ne zna kako je Coton dosao na ostrvo. O njegovom dolasku postoje dve legende.Pas nas vodi do 1500., kada se na hridi Madagaskara razbila i potonula ladja, koja je mozda bila i piratska. Jedini koji su preziveli tu katastrofu bio je par belih psica. Doplivali su do juznih delova ostrva do okoline gradica Tolliary. Druga legenda nas vodi do 18.veka kada je Coton uplovio na trgovackom brodu kao dar mesnom kralju. Francuska elita koja je zivela na Madagaskaru u doba kolonizacije napravila je Cotona svojim ljubimcem i prestizom i dali su mu titulu -Kraljevski pas-,ali za obicne ljude bilo je zabranjeno da bude u njihovom vlasnistvu. U nastajanju ove rase mogucnost odgoja imali su samo Francuzi. Kada su se sa ostrva izvozili zacini i pamuk kao prodajni artikli, Coton je dosao i u Evropu. Sa ovog carobnog ostrva 1977.g. doveden je u Francusku i priznat od F.C.I. kao Madagaskarska nacionalna rasa. Prvo je bio predstavljen na izlozbi u Parizu, a to je bio pocetak njegove slave,za koju je veliku zaslugu imala i Belgija.Belgijski klub Belge du Coton de Tulear, na celu sa gos.M.C. Maesovou, ulaze velike napore u odgoju, propagandi i popularizaciji ove rase. Najuspesniji i najslavniji odgajivac ove rase na svetu je odgajivacnica -OF WOODLAND COTTADE- njen vlasnik je gdja. Cerriezova sa svojim suprugom.Ova odgajivacnica se moze pohvaliti svetskim prvakom,internacionalnim sampionom,multisampionom ne jednim, nego svih njenih pasa koji su iz licnog odgoja.

Danas Cotona ima po celom svetu,ali cenu slave i lepote Cotona platio je sam Madagaskar. Cotona je na ostrvu ostalo veoma malo, tako da je vlada Madagaskara pristupila zabrani izvoza ovog psica sa ostrva. Coton je veoma inteligentan,o njegovoj inteligenciji i lepoti govorili su jos stari Malgasani. Legenda kazuje o grupi Cotona koji su hteli da predju reku. Ali, reka je bila puna krokodila. Najpre su Cotoni nasli ulaz u brod, a zatim je jedan od njih lajao sa brega obale i privukao paznju krokodila koji su krenuli ka njemu, a potom je on pobegao i pridruzio se ostalima te su tako presli reku. Ima odlicnu orijentaciju. Veoma odoleva svim klimatskim uslovima i to zbog razlicite klime na samom ostrvu.

U Francuskoj je dobio titulu antidepresivan pas, poseduje veliku ljubav prema deci i zato ga koriste u domovima za hendikepiranu decu u terapeutske svrhe. Za njegov zivot, odgoj i izlaganje mogu se brinuti i osobe u invalidskim kolicima. Pod pamucnom belom dlakom skriva se mirni, razdragani i sportski pas koji moze biti odlican agility takmicar. Veoma je odan svom gospodaru i nesebicno uzvraca ljubav, druzeljubiv je i prema drugim zivotinjama. Voli voznju kolima, uvek je budan i na oprezu, ali nije lajav. Sa svojom nelinjajucom dlakom idealan je za zivot u stanu.

Dlaka trazi redovno cesljanje, cetkanje i kupanje. Posle kupanja dlaka mora biti osusena fenom, koji je udaljen od dlake minimum 15-20cm. Dlaka se ne pakuje kao kod drugih dugodlakih pasa (maltezera, jorksirskog terijera..) Boja dlake je bela ili bela sa krugovima zute ili sive, na usima moze biti tamnija. Kod tek rodjenih stenadi ti krugovi su tamni, posvetle potpuno u drugom mesecu, a ta boja je svetlo zuta ili svetlo siva.To je mali pas, duge kao vata meke dlake, okruglih tamnih ociju inteligentnog pogleda. Glava je iz profila kratka, skoro trouglasta. Nosna pecurka je mala i crna, tolerise se boja duvana, nozdrve su dobro otvorene. Usne su tanke, priljubljene, dobro pigmentisane u boji nosne pecurke. Zubi su mali, beli, potpuni donji sekutici leze ispred,iza ili su u istom nivou sa gornjim sekuticima. Oci su okrugle, tamne, daleko jedno od drugog, tanki kapci su pigmentisani kao nosna pecurka. Telo i sape su misicavi. Usi su obesene, siroke 6cm, duge oko 7cm, tanke, trouglaste, usadjene visoko, u osnovi preklopljene. Rep je nisko usadjen, dug oko 18cm, debeo u korenu, tanak na vrhu, u mirovanju dopire do ispod skocnog zgloba, sa zavijenim krajem. Velicina muzjaka je od 25-32cm, a zenki 22-28cm. Tezina muzjaka je od 4-6kg, a zenki od 3,5-5kg.